……

Τι πρέπει να γνωρίζετε αν χρειαστείτε εκτάκτως υγειονομική περίθαλψη κατά την προσωρινή παραμονή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ π.χ, στις διακοπές σας, σε επαγγελματικό ταξίδι ή ενώ σπουδάζετε σε άλλη χώρα της ΕΕ για ένα μικρό χρονικό διάστημα;

Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί (ΕΚ) 883/2004 & 987/2009

Οι  Ευρωπαϊκοί Κανονισμοί (ΕΚ) 883/2004 & 987/2009 για το συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης των κρατών μελών ΕΕ, ΕΟΧ και Ελβετίας προβλέπουν τη χρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ), προκειμένου για επείγουσα και αναγκαία ιατρική φροντίδα, γνωστή και ως έκτακτη περίθαλψη.

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) σας παρέχει δικαίωμα σε ιατρικώς αναγκαία περίθαλψη σε χώρα ΕΕ ή ΕΟΧ ή στην Ελβετία εάν αρρωστήσετε ξαφνικά, έχετε ατύχημα ή χρειαστείτε θεραπεία εξαιτίας χρόνιας πάθησης ή σχετικά με εγκυμοσύνη ή τοκετό, εφόσον  ο σκοπός διαμονής στη χώρα δεν είναι η ιατρική περίθαλψη ή ο τοκετός. Με την προσκόμιση της ΕΚΑΑ στο δημόσιο σύστημα υγείας, η ιατρικώς αναγκαία περίθαλψη παρέχεται στην ίδια τιμή και με τους ίδιους όρους των ασφαλισμένων της χώρας που επισκέπτεστε.

Η ιατρικώς αναγκαία περίθαλψη αφορά σε ιατρική φροντίδα λόγω ξαφνικής ασθένειας ή τραυματισμού κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής στο εξωτερικό, όπως διακοπές, επαγγελματικό ταξίδι, οικογενειακές επισκέψεις ή σπουδές, που δεν μπορεί να αναβληθεί και που πρέπει να λάβετε για να αποτρέψετε την αναγκαστική επιστροφή στο σπίτι πριν από το τέλος της προγραμματισμένης διάρκειας της διαμονής σας. Η θεραπεία σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο αρχικός λόγος για τη μετάβαση και διαμονή σας στο εξωτερικό.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ)

 • Η ΕΚΑΑ εκδίδεται από το ασφαλιστικό σας ταμείο. Σε περίπτωση που έχετε αμελήσει ή βιάζεστε να ταξιδέψετε, ζητήστε ένα Προσωρινό Πιστοποιητικό Αντικατάστασης (ΠΠΑ). Θα έχετε τα ίδια με την ΕΚΑΑ δικαιώματα. Tο ΠΠΑ εκδίδεται και εκ των υστέρων για να καλύψει προγενέστερο διάστημα εφόσον έχετε ήδη λάβει περίθαλψη και δεν έχετε πληρώσει ακόμα. Για τους περισσότερους ασφαλισμένους π.χ. μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, δημόσιους υπαλλήλους, αγρότες κτλ, το αρμόδιο ασφαλιστικό ταμείο είναι ο ΕΦΚΑ. Μάθετε περισσότερα για την έκδοση ΕΚΑΑ από τον ΕΦΚΑ εδώ.
 • Η ΕΚΑΑ δε σημαίνει δωρεάν υπηρεσίες για ασθενείς. Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, που λαμβάνετε χωρίς κόστος στην Ελλάδα ενδέχεται να υπόκεινται σε χρέωση σε άλλη χώρα. Οι χρεώσεις των ασθενών για υγειονομική περίθαλψη ποικίλλουν επίσης σε διαφορετικές χώρες.
 • Βεβαιωθείτε ότι απευθύνεστε σε πάροχο, που δέχεται την ΕΚΑΑ  και είναι δημόσιος ή συμβεβλημένος με το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, που επισκέπτεστε.
 • Δικαιούστε τις παροχές υγείας που ορίζει το δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας του κράτους περίθαλψης σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπως οι ασφαλισμένοι στο κράτος αυτό. Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε την ΕΚΑΑ στα διαφορετικά εθνικά συστήματα υγείας των κρατών μελών ΕΕ/ΕΟΧ. Πληροφορίες ανά κράτος μπορείτε να βρείτε εδώ.
 • Όταν ένας γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγείας αξιολογεί τη θεραπεία σας, θα λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια της παραμονής σας στη χώρα. Η ΕΚΑΑ διασφαλίζει μόνο την ιατρικώς αναγκαία περίθαλψη κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σε κράτος της ΕΕ, ΕΟΧ και Ελβετία.
 • Η θεραπεία και η έκτασή της θα εξαρτηθεί από τη νομοθεσία της χώρας που επισκέπτεστε.
 • Αν είστε χρονίως πάσχων και έχετε ανάγκη ειδικής περίθαλψης (π.χ. χημειοθεραπείας, οξυγονοθεραπείας, αιμοκάθαρσης, φαρμάκων υψηλού κόστους) κατά την προσωρινή σας διαμονή σε κράτος της ΕΕ, θα πρέπει η ιατρική περίθαλψη να αποτελέσει αντικείμενο προγενέστερης συμφωνίας/συνεννόησης με τη μονάδα, που παρέχει την περίθαλψη, για πρακτικούς λόγους, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η περίθαλψη θα είναι διαθέσιμη κατά τη διαμονή σας στο κράτος μέλος με τη χρήση της ΕΚΑΑ ή του ΠΠΑ. Το εθνικό σημείο επαφής της χώρας, που επισκέπτεστε, μπορεί να σας βοηθήσει.
 • Στην περίπτωση που πληρώσετε για παροχή υγείας την οποία θα κάλυπτε η ΕΚΑΑ, βεβαιωθείτε ότι έχετε γνωμάτευση θεράποντα γιατρού και αναλυτική απόδειξη των παρεχόμενων υπηρεσιών κατά την επιστροφή σας στην Ελλάδα. Υπάρχει μηχανισμός αναζήτησης του κόστους και δυνατότητα επιστροφής του αντίστοιχου ποσού. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ μπορούν να μιλήσουν στα τηλέφωνα: 210-8110916, -918 ή να απευθύνουν ηλεκτρονικό μήνυμα στο: ehic@eopyy.gov.gr.

Στην Ελλάδα, αρμόδια υπηρεσία για την έκδοση Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) είναι ο φορέας κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή το ασφαλιστικό σας ταμείο. Για τους ασφαλισμένους ΕΦΚΑ (τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΟΠΑΔ, τ.ΤΣΜΕΔΕ, τ.ΤΣΑΥ κτλ), η αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) γίνεται ηλεκτρονικά εδώ.

….

Οδηγία 2011/24/ΕΕ

Στην περίπτωση, που δε δικαιούστε περίθαλψης με την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) στο κράτος ΕΕ ή ΕΟΧ, που επισκέπτεστε είτε γιατί απευθυνθήκατε σε ιδιωτικό πάροχο υγείας είτε γιατί οι υπηρεσίες υγείας ήταν εκτός των παροχών που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι του κράτους περίθαλψης και  άρα τις χρεωθήκατε αλλά στην Ελλάδα τις δικαιούστε, έχετε δικαίωμα αποζημίωσης μέρους ή συνόλου του κόστους από τον φορέα σας στην Ελλάδα. Το δικαίωμά σας πηγάζει από την Οδηγία 2011/24/ΕΕ για τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή περίθαλψη.

Σύμφωνα με την Οδηγία 2011/24/ΕΕ, πληρώνετε εκ των προτέρων το κόστος των υπηρεσιών υγείας στο εξωτερικό και στη συνέχεια αιτήστε την επιστροφή των εξόδων από τον εθνικό φορέα παροχών υπηρεσιών υγείας  όταν επιστρέψετε στην Ελλάδα. Εάν δικαιούστε αυτή την υγειονομική περίθαλψη στην Ελλάδα, τότε θα αποζημιωθείτε από τον φορέα σας. Το ύψος της αποζημίωσης θα είναι ίσο με το κόστος της περίθαλψης εάν αυτή είχε παρασχεθεί στην Ελλάδα. Μπορεί για κάποια είδη περίθαλψης, όπως νοσοκομειακή περίθαλψη ή ειδικές θεραπείες να απαιτείται προηγούμενη έγκριση  από τον Ελληνικό φορέα παροχών υπηρεσιών υγείας ως προϋπόθεση αποζημίωσης της σχετικής δαπάνης κατόπιν της επιστροφής σας στην Ελλάδα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υποχρέωση προηγούμενης έγκρισης είναι διαθέσιμες εδώ.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη χρήση της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ

 • Μπορείτε να απευθυνθείτε σε δημόσιο ή ιδιωτικό πάροχο υπηρεσιών υγείας σε χώρα της ΕΕ και ΕΟΧ. Η Ελβετία δεν εφαρμόζει την Οδηγία 2011/24/ΕΕ.
 • Κάποια είδη περίθαλψης, κυρίως η νοσοκομειακή περίθαλψη και οι ειδικές θεραπείες, απαιτούν προηγούμενη έγκριση από τον Ελληνικό φορέα ασφάλισης υγείας ως προϋπόθεση αποζημίωσης της σχετικής δαπάνης κατόπιν της επιστροφής σας στην Ελλάδα. Ενημερωθείτε πριν αποφασίσετε.
 • Οι υπηρεσίες στον τομέα της μακροχρόνιας φροντίδας, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων και τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού εξαιρούνται της εφαρμογής της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ (ν.4213/13).
 • Το εύρος των παροχών υγείας, που μπορείτε να αναζητήσετε σε χώρα ΕΕ ή ΕΟΧ είναι οι παροχές υγείας, που δικαιούστε στην Ελλάδα. Οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για τις παροχές υγείας, που δικαιούνται εδώ.
 • Σε θέματα ποιότητας και ασφάλειας της περίθαλψης, επαγγελματικής ευθύνης και διαδικασίας παραπόνων σε περίπτωση πρόκλησης βλάβης εφαρμόζονται η σχετική νομοθεσία και οι κανονισμοί του κράτους, που λάβατε την περίθαλψη. . Το εθνικό σημείο επαφής της χώρας, που επισκέπτεστε, μπορεί να σας βοηθήσει.
 • Έχετε περισσότερες ερωτήσεις; Επικοινωνήστε με το Εθνικό Σημείο Επαφής εδώ.

Για τους ασφαλισμένους ΕΦΚΑ, ο αρμόδιος φορέας, που εγκρίνει και αποζημιώνει τα έξοδα διασυνοριακής περίθαλψης είναι ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Οι ασφαλισμένοι ΕΟΠΥΥ μπορούν να επικοινωνούν με το δίκτυο των Περιφερειακών Διευθύνσεων ΕΟΠΥΥ (ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ) προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με κατάθεση αιτημάτων αποζημίωσης διασυνοριακής περίθαλψης, τις προϋποθέσεις και τις διοικητικές διαδικασίες. Για ειδικά θέματα, η αρμόδια υπηρεσία ΕΟΠΥΥ είναι η Διεύθυνση Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων με email: d12.t5@eopyy.gov.gr ή εναλλακτικά προτείνεται η επικοινωνία με το Εθνικό Σημείο Επαφής εδώ.

……

…..

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Τελευταία ενημέρωση: 28 Φεβρουαρίου 2024
 • GR
 • EN
 • Μετάβαση στο περιεχόμενο