……..

Bεβαιωθείτε ότι κατανοείτε πλήρως τα δικαιώματά σας σε υγειονομική περίθαλψη και τις διαδικασίες, που χρειάζεται να ακολουθήσετε στη χώρα ΕΕ που ζείτε, εάν λαμβάνετε σύνταξη από άλλη χώρα ΕΕ/ΕΟΧ και Ελβετία ή από περισσότερες από μία χώρες ΕΕ.

……..

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα όπου ζείτε

  • Αν λαμβάνετε σύνταξη από τη χώρα στην οποία ζείτε: τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας καλύπτεστε από το σύστημα υγειονομικής ασφάλισης της χώρας αυτής, ακόμη και αν λαμβάνετε συντάξεις και από άλλες χώρες.
  • Αν δεν λαμβάνετε σύνταξη ή άλλο εισόδημα από τη χώρα στην οποία ζείτε: τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας θα μπορείτε να λάβετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα όπου ζείτε εφόσον δικαιούστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα που καταβάλλει τη σύνταξή σας.

Πρέπει να ζητήσετε το έντυπο S1 από τον ασφαλιστικό σας φορέα στη χώρα προέλευσής σας.

Όταν φθάσετε στη νέα σας χώρα, πρέπει να προσκομίσετε το έντυπο S1 στην αρμόδια αρχή. Το έγγραφο αυτό θεμελιώνει το δικαίωμά σας σε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη στη χώρα διαμονής σας με τους ίδιους όρους και τις ίδιες παροχές των ασφαλισμένων στο δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας διαμονής σας.

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή σας στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας που ζείτε μπορούν να σας παρέχουν τα εθνικά σημεία επαφής των κρατών μελών ΕΕ/ΕΟΧ.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα όπου εργαζόσασταν

Εσείς και η οικογένειά σας δικαιούστε, καταρχήν, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνον στη χώρα στην οποία ζείτε. Ωστόσο, εάν η χώρα που καταβάλλει τη σύνταξή σας είναι μία από τις παρακάτω χώρες, εσείς και τα μέλη της οικογένειάς σας έχετε δικαίωμα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο στη χώρα που καταβάλλει τη σύνταξή σας όσο και στη χώρα στην οποία ζείτε τώρα:

ΑυστρίαΓερμανίαΚάτω ΧώρεςΚύπροςΙσπανίαΙρλανδία
ΒέλγιοΕλλάδαΠολωνίαΤσεχίαΣουηδίαΛίχτενσταϊν
ΒουλγαρίαΟυγγαρίαΣλοβενίαΓαλλίαΕλβετίαΛουξεμβούργο

Εάν έχετε καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές σε χώρα που δεν περιλαμβάνεται στον παραπάνω κατάλογο, δικαιούστε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο στη χώρα στην οποία ζείτε τώρα.

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή σας στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας που ζείτε μπορούν να σας παρέχουν τα εθνικά σημεία επαφής των κρατών μελών ΕΕ/ΕΟΧ.

Συνταξιούχοι διασυνοριακοί εργαζόμενοι

Αν στην τελευταία απασχόλησή σας ήσασταν διασυνοριακός εργαζόμενος, δηλαδή ζούσατε σε μια χώρα και εργαζόσασταν σε άλλη, και είστε πλέον συνταξιούχος λόγω ηλικίας ή αναπηρίας, ισχύουν τα ακόλουθα:

Συνέχιση θεραπευτικής αγωγής

Μπορείτε να συνεχίσετε να λαμβάνετε τη θεραπευτική αγωγή που είχατε αρχίσει στη χώρα όπου εργαζόσασταν, ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή σας.

ΑυστρίαΕλλάδαΚάτω ΧώρεςΤσεχίαΛιχτενστάινΣλοβακία
ΒέλγιοΟυγγαρίαΠολωνίαΕσθονίαΛιθουανίαΣλοβενία
ΒουλγαρίαΙταλίαΠορτογαλίαΓαλλίαΛουξεμβούργοΙσπανία
ΚύπροςΛετονίαΡουμανίαΓερμανίαΜάλταΕλβετία

Για να συνεχίσετε να λαμβάνετε μια θεραπευτική αγωγή που είχατε αρχίσει στη χώρα όπου εργαζόσασταν, πρέπει να υποβάλετε στις υγειονομικές αρχές της χώρας αυτής το (έντυπο S3).

Κάλυψη στη χώρα όπου εργαστήκατε και στη χώρα όπου ζείτε

Αν εργαστήκατε για 2 τουλάχιστον χρόνια ως διασυνοριακός εργαζόμενος εντός της πενταετίας πριν από τη συνταξιοδότησή σας, δικαιούστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσο στη χώρα διαμονής σας όσο και στη χώρα όπου εργαζόσασταν.

Τόσο εσείς όσο και τα συντηρούμενα από εσάς άτομα δικαιούστε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα όπου εργαζόσασταν, εάν τόσο η χώρα αυτή όσο και η χώρα στην οποία ζείτε τώρα περιλαμβάνονται στις παρακάτω χώρες:

ΑυστρίαΓερμανίαΙσπανίαΒέλγιοΛουξεμβούργοΓαλλίαΠορτογαλία

Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στη χώρα στην οποία εργαζόσασταν για να λάβετε ιατρική περίθαλψη εκεί, και οι υγειονομικές αρχές της χώρας αυτής δεν καλύπτουν πλέον τις δαπάνες ιατροφαρμακευτικής σας περίθαλψης, πρέπει να υποβάλετε σ’ αυτές το έντυπο S3. Μπορείτε να ζητήσετε το έντυπο S3 από την αρχή υγειονομικής ασφάλισης που είναι αρμόδια για την ιατροφαρμακευτική σας κάλυψη.

Χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με την εγγραφή σας στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας που ζείτε μπορούν να σας παρέχουν τα εθνικά σημεία επαφής των κρατών μελών ΕΕ/ΕΟΧ.

………

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Τελευταία ενημέρωση: 26 Απριλίου 2021
  • GR
  • EN
  • Μετάβαση στο περιεχόμενο